Gyilkossággal vádolják a bükki medvét

Megosztás

Ahogy arról lapunk korábban már beszámolt, a Bükki Nemzeti Park egyik vadkamerája rögzítette, hogy egy barna medve jár-kel a Bükkalja erdeiben. Az állatot a szakemberek Mihálynak keresztelték el, akivel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy elejtett néhány juhot.

A napokban felkerült egy bejegyzés a Facebookra, miszerint egy juhtenyésztő állatállományát szerdán megdézsmálták a Nógrád megyei Karancskeszihez tartozó Lászlóvölgy mellett. Egy tetem került elő, két törzskönyves példány megsebesült, több pedig eltűnt. A juhok sérülései és a vadhálóban keletkezett kár arra engednek következtetni, hogy a támadó egy nagyragadozó lehetett. A medvetámadás beleillik a képbe, azonban nem lehet minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy az eset napján a Bükkalján lefilmezett Mihály volt a tettes, hacsak nem tette meg a mintegy 80-100 kilométeres távolságot.

A támadó az 55-60 kg-os juh 85-90 százalékát, azaz több mint 50 kg húst és csontot együltében elfogyasztotta

Mihály felelőssége a kekvilogo.hu egyik cikkében merült fel, azonban nem valószínű, hogy Az elmúlt napokban több helyről is érkezett bejelentés medveészlelésekől: legutóbb május elején Nógrád megyében, Lucfalva határában láttak medvét, előtte pedig Boldva település határában, a Sajó folyó mellett észleltek egy barna medvét. Előbbi település mintegy 25 kilométerre fekszik a lászlóvölgyi támadás helyszínétől

A Magyar Narancs értesülései szerint a helyszíni nyomok és az ott vett szőrminták alapján szakértők egyértelműen megállapították, hogy nem medve, hanem kutyatámadás végzett az elhullott állatokkal.

Az elmúlt években többször is áttévedt Magyarország északi részére Szlovákiából egy-egy példány. Nem véletlenül adott ki a Bükki Nemzeti Park egy tájékoztatást is arról, hogy mit kell csinálni abban az esetben, ha valaki valóban medvével találkozna. A szakemberek többek között arra szólítják fel a turistákat, hogy ha netán összefutnának egy medvével, ne nézzenek a szemükbe, ne fordítsanak hátat, ne próbálják meg elzavarni, és ne próbáljanak meg elfutni sem, mert sokkal gyorsabbak az embernél.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek